Skip to content
Iršič, Marko: Umetnost obvladovanja konfliktov
4,99
Pokukaj v knjigo ...

Priročniki / humanistika in družboslovje

Ocena: 78% | 15 ocen

Umetnost obvladovanja konfliktov

Iršič, Marko


Knjiga Marka Iršiča prinaša v slovenski prostor novo in dragoceno temo. Naslov pove vse:Umetnost obvladovanja konfliktov. Vsaka beseda šteje: gre za svojevrstno pritrditev pomenu konfliktov, za zbir znanj o ravnanju z njimi, in končno gre za umetnost, saj je ravnanje z življenjem vselej tudi umetnost. - prof. dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič


Lastnost Vrednost
Založnik Zavod Rakmo
Leto izdaje 2018
Strani 238 
Jezik slovenski
Tip datoteke epub

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Ena od temeljnih težav pri obvladovanju konfliktov in neusklajenosti je v tem, da se usklajenost predpostavlja, čeprav je resnici na ljubo vse prej kot samoumevna. Kadar se neusklajenost pokaže, pa se namesto k iskanju rešitev pogosto zatekamo k obtoževanju, nasilju ali prekinitvi komunikacije. Ker neupravičeno predpostavljamo usklajenost, ostanemo nepripravljeni in brez moči, kadar se neusklajenost ali konflikt pokaže. Namesto, da bi tako priložnost uporabili za rast in razvoj oziroma za izboljševanje sedanjega stanja, je ista priložnost vse prevečkrat povod za sovražnost, nasilje in prekinjanje odnosov, kar je ravno nasprotno od tega, kar bi lahko bilo. 


*** 
Razreševanje konfliktov pomeni ustvarjanje prostora, odnosa in življenja tam, kjer ga prej ni bilo. 
*** 
Težave so včasih pri drugem, včasih pri meni, največkrat pa med nama. 
*** 
Pogosto ne moremo izbirati konfliktov, v katerih se bomo znašli, vedno pa lahko izbiramo, kako se bomo nanje odzvali. 
*** 
Če krivimo druge za to, kar mislimo, čutimo ali storimo, s tem delamo drugim krivico in sebe naredimo nemočne žrtve.
*** 
Po vsakem prepiru se lahko vprašamo dvoje: 'Kaj lahko v bodoče naredim, da do prepira ne pride?' in 'Kako lahko ta prepir prispeva k izboljšanju odnosa ali moji osebni rasti?' 
*** 
Če si oba mislita: 'Ne bom se nehal kujati, dokler se drugi ne neha,' se bosta še dolgo kujala. 
***

O AVTORJU

Marko Iršič je vodilni strokovnjak na področju transformativne mediacije in med vodilnimi strokovnjaki s področja mediacije in obvladovanja konfliktov v Sloveniji. Je tudi ustanovitelj Zavoda Rakmo in predsednih Evropskega združenja za transformativno mediacijo ter član posvetovalnega odbora Svetovnega foruma mediacijskih centrov. Je tudi avtor knjig Mediacija (2010), Communication Wellness (2017) in Conflict Competence (2018) ter številnih člankov in knjižic o mediaciji, obvladovanju konfliktov in medosebnih odnosih. Predava na slovenskih in mednarodnih konferencah in vodi seminarje doma in v tujini. 


MNENJA O KNJIGI

"Knjiga 'Umetnost obvladovanja konfliktov' razbije ledeno morje v nas. Ponuja izredno izcrpna navodila za ureditev in osmislitev zivljenja, ki pomagajo, da na enem mestu obnovimo napotke za osebni in medosebni razvoj, socasno pa izvemo veliko novih dejstev, ki jih doslej nismo poznali. Knjiga je cudovit prispevek k bolj prijaznemu in bogatemu svetu!" 
mag. Manica Jakic, prof. soc. in uni. dipl. pol.,Ljubljana 

"Umetnost obvladovanja konfliktov je knjiga, ki bo zadovoljila zahtevnega in strokovno podkovanega bralca, pa tudi tistega, ki se je šele podal v sfere raziskovanja konflikta in začel s spoznavanjem umetnosti njegovega obvladovanja. Njen avtor nas vodi preko natančno obdelanih definicij in teorij o konfliktu, vrstah konflikta ter njegovih teoretičnih značilnostih, do predstavitve smernic za obvladovanje konflikta in ponujenih tehnik za njegovo uspešno obvladovanje oziroma upravljanje."
Ana Višnikar, mediatorka, Društvo za vzpodbujanje in razvoj mediacije MEDIATA 

"Besedo konflikt pogosto uporabljam; prebrala sem članek ali dva o tej temi in si tako ustvarila občutek, da nekaj vem. Potem pa sem dobila v roke knjigo Umetnost obvladovanja konfliktov. Med branjem mi je postalo vedno bolj jasno, da o konfliktih in reševanju le teh nisem vedela veliko. Najbolj me je prevzel del, ki govori o neusklajenostih. Super - pred mano so se vrteli prizori iz preteklosti, ki sem jih vedno interpretirala zelo enostransko. Iznenada pa sem videla stvari v drugačni luči. Všeč so mi knjige, ki pripomorejo k AHA - momentu in ta knjiga je ena izmed njih." 
Irena Borštnar, univ.dipl. soc.pedagog, Šentvid pri Stični


Povezane knjige


Alenka Dobeic: PLAZILCI
9,99
Alenka Dobeic
PLAZILCI
Katarina Majerhold: Love, Its Origin and Modifications Through Time
19,99
Katarina Majerhold
Love, Its Origin and Modifications Through Time
Vili Ravnjak: Zen cvetočih češenj
13,99
Vili Ravnjak
Zen cvetočih češenj
Ignac Schmidt, Jan Schmidt, Majda Schmidt: Drama je biti starš vesoljca
13,99
Ignac Schmidt, Jan Schmidt, Majda Schmidt
Drama je biti starš vesoljca
Ignac Schmidt: Glava dela čudeže
11,99
Ignac Schmidt
Glava dela čudeže
Alberto Villoldo: Zdravilo duha
11,99
Alberto Villoldo
Zdravilo duha