Skoči na vsebino

Kako deluje

1. Prijava v knjižnico

Na Biblos spletni strani se v zgornjem meniju prijavite z vašimi Biblos podatki. Vpis je mogoč:

 1. s knjižničnimi podatki (akronim knjižnice + vpisna številka in geslo) za izposojo
 2. z Biblos računom (uporabniško ime in geslo) za izposojo in nakup.
Prijava

Če ne poznate akronima vaše knjižnice, si lahko pomagate z zavihkom Pomoč pri prijavi ali registraciji na vrhu strani (desno).

Pomoč pri prijavi ali registraciji

Po vnosu vaših podatkov, kliknite na Prijavi se. Po uspešni prijavi se vam na vrhu strani prikaže uporabniško okno, kjer so prikazane e-knjige, ki jih imate trenutno izposojene.

Izposojeno z dvema knjigama

2. Ustvari Biblos račun

Za še bogatejšo uporabniško izkušnjo vam je sedaj na voljo Biblos račun z enostavnejšo in enotno prijavo za izposojo in nakup. Biblos račun omogoča dostop do naprednih vsebin (obogaten prikaz podatkov o knjigi, možnost obveščanja o novostih in personalizirana priporočila). Biblos račun si lahko ustvarite tukaj.

3. Izposoja

V katalogu vaše knjižnice poiščite e-knjigo, ki si jo želite izposoditi. Ko najdete željeno e-knjigo, pritisnite Izposodi.

Izposoja

Po uspešni izposoji, se vam izposojena e-knjiga prikaže v uporabniškem oknu na vrhu strani.

Izposojeno z dodatno knjigo

Pod vsako e-knjigo se odšteva čas do poteka izposoje. S klikom na Predčasno vrni lahko e-knjigo 24 ur po izposoji predčasno vrnete. S klikom na Prenesi, pa e-knjigo prenesete na napravo, kjer jo lahko odprete in berete.

1. Prenos programa Adobe Digital Editions

Za branje e-knjig na osebnem računalniku potrebujete program Adobe Digital Editions, ki si ga lahko brezplačno namestite TUKAJ (Windows in Mac).

Priporočamo, da vedno uporabljate najnovejšo različico programa Adobe Digital Editions.

2. Priprava programa za branje

Ko je program nameščen na vašem osebnem računalniku, ga odprite in vnesite vaš Biblos ID.

ADE - Avtorizacija 1

Če ste program predhodno že avtorizirali z drugim Adobe ID-jem, na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + D (ali Command + Shift + D za Mac) za deavtorizacijo. Izberite Erase Authorization za odstranitev vašega Adobe ID-ja, nato pa v meniju izberite Help > Authorize Computer.

V spustnem meniju izberite inkBOOK.

ADE - Avtorizacija 2

Vpišite vaše Biblos podatke in pritisnite Authorize.

ADE - Avtorizacija 3

S tem ste program Adobe Digital Editions pripravili za branje vaših izposojenih ali kupljenih e-knjig.

3. Prijava v knjižnico

V brskalniku na vašem računalniku odprite spletno stran Biblos, kjer se v zgornjem meniju vpišite z vašimi Biblos podatki. Vpis je mogoč:

 1. s knjižničnimi podatki (akronim knjižnice + vpisna številka in geslo) za izposojo
 2. z Biblos računom (uporabniško ime in geslo) za izposojo in nakup
Prijava - Biblos račun

Če ne poznate akronima vaše knjižnice, si lahko pomagate z zavihkom Pomoč pri prijavi ali registraciji.

ADE - Avtorizacija

Po vnosu vaših Biblos podatkov, pritisnite Prijavi se. Po uspešni prijavi se vam na vrhu strani prikaže uporabniško okno, kjer so prikazane e-knjige, ki jih imate trenutno izposojene.

Izposojeno

4. Izposoja in branje

V katalogu vaše knjižnice poiščite e-knjigo, ki si jo želite izposoditi. Ko najdete željeno e-knjigo, pritisnite Izposodi.

Popup za izposojo

Po uspešni izposoji, se vam izposojena e-knjiga prikaže v uporabniškem oknu na vrhu strani.

Izposojeno z dodatno knjigo

Sedaj pritisnite Prenesi, da e-knjigo prenesete na vaš računalnik. Po končanem prenosu, jo odprite s programom Adobe Digital Editions.

ADE - Avtorizacija

Izposojene in kupljene e-knjige z Biblosa si lahko s pomočjo programa Adobe Digital Editions prenesete na vaš e-bralnik. Podprti so vsi e-bralniki, ki omogočajo ADOBE ID aktivacijo. Seznam podprtih naprav lahko preverite na tej povezavi.

Na e-bralniku Kindle e-knjig iz spletne knjižnice Biblos žal ni mogoče brati. Kindle je namreč zaprt bralnik, kar pomeni, da lahko z njim dostopate zgolj do vsebin v spletni prodajalni Amazon (Kindle Store). Nakup ali izposoja e-vsebin iz drugih virov sta onemogočena.

 1. Na računalniku namestite program Adobe Digital Editions.
 2. Na Biblos spletni strani si izposodite ali kupite željeno e-knjigo, ki si jo nato prenesite na računalnik.
 3. Na vašem računalniku e-knjigo odprite s programom Adobe Digital Editions, da se doda v knjižnico.
 4. Sedaj priključite e-bralnik preko USB-ja na vaš računalnik.
 5. Ko je povezava vzpostavljena, se e-bralnik prikaže v meniju na levi strani. Sedaj je e-bralnik potrebno avtorizirati z vašimi Biblos podatki.
  ADE - Avtorizacija
 6. Po uspešni avtorizaciji e-bralnika, lahko nanj prenesete izposojeno ali kupljeno e-knjigo. Z desnim klikom na e-knjigo, izberite opcijo za kopiranje na napravo ali e-knjigo enostavno z miško povlecite in spustite na e-bralnik.
  Izbira inkBOOK

 

 

Za branje e-knjig na mobilnih napravah z operacijskim sistemom Android potrebujete aplikacijo Biblos2. Aplikacijo si lahko brezplačno namestite iz spletne trgovine Google Play.
Aplikacija za novejše telefone Huawei trenutno še ni na voljo v spletni trgovini Huawei app gallery. V kolikor imate takšno napravo vas prosimo, da nas kontaktirate in poslali vam bomo ustrezno različico aplikacije.

Biblos v trgovini Google Play

 

Po uspešni namestitvi aplikacijo odprite in v desnem spodnjem meniju izberite možnost Nastavitve. Za vpis vaših podatkov kliknite na gumb Prijava.

Izbira prijave v meniju

 

Prikažeta se dve vpisni okenci, v kateri morate vpisati vaše Biblos uporabniške podatke.
• v prvo okence vpišite vaše uporabniško ime,
• v drugo okence vpišite vaše geslo.
Po uspešnem vpisu uporabniških podatkov s klikom na gumb Prijava potrdite vpis v aplikacijo.

Vtipkanje uporabniškega imena in geslaVpis končan

 

Zdaj je naprava pripravljena za izposojo e-knjig. Knjigo si lahko izposodite tako, da obiščete knjižnico, in sicer s klikom na ikono Knjižnica v spodnjem meniju. Želeno knjigo poiščete z brskanjem po kategorijah/žanrih ali s pomočjo iskalnika. Ob kliku na posamezno kategorijo lahko izberete, da se prikažejo vse knjige na Biblosu ali pa samo tiste, ki so na voljo v vaši knjižnici.

Knjižnica s kategorijamiKnjige v kategoriji

 

Ko najdete knjigo, ki si jo želite izposoditi, kliknite na rdeč gumb Izposodi.

Klik na gumb izposodi

 

Po uspešni izposoji se s klikom na ikono Moje knjige vrnite na začetno stran aplikacije, kjer vas zdaj čaka izposojena e-knjiga. Knjigo odprete s klikom na naslovnico.

Moje knjige

 

Po e-knjigi se premikate oziroma listate z drsnimi gibi po zaslonu v levo ali desno stran. Za dodatne nastavitve teksta tapnite na sredino zaslona, da se prikaže orodna vrstica na vrhu zaslona. Za povečavo pisave kliknite Nastavitve, kjer na drsniku izberete želeno velikost pisave.

Branje knjigeNastavitve pisave

 

Za vrnitev na začetni zaslon tapnite na sredino zaslona, da se prikaže orodna vrstica. Nato na vaši napravi kliknite gumb Nazaj, ki vas vrne na začetno stran aplikacije.

Na napravah Apple smo zasledili nekaj težav pri prikazovanju vsebine knjig v sami aplikaciji.
Trenutno čakamo na Applovo posodobitev, ki bo težave odpravila.
Začasno lahko težavo odpravite tako, da v sami knjigi zamenjate barvo ozadja (kontrast), nato pa bo vsebina vidna.

Biblos2 aplikacijo si namestite iz spletne trgovine App Store.

Biblos v trgovini App Store

Po uspešni namestitvi aplikacijo odprite in v levem zgornjem meniju izberite možnost Nastavitve. V oknu, ki se pojavi izberite možnost Avtoriziraj.

Izbira nastavitveMeni avtorizacija

V oknu, ki se pojavi vpišite vaše uporabniške podatke in pritisnite Avtoriziraj.

AvtorizacijaUporabniško ime in geslo

Za izposojo e-knjig, v spodnjem meniju izberite polje Knjižnica Logo knjižnica.

Knjižnica

Ko najdete željeno e-knjigo, pritisnite Izposodi. Odpre se vam novo okno, kjer izposojo potrdite s ponovnim pritiskom na Izposodi.

Knjižnica - izposoja

Android

Namestitev in uporaba Biblos2 aplikacije je možna na tablicah in pametnih telefonih z Android različico 6.0 ali več.

Zaradi številnih različic Adroid operacijskega sistema v kombinaciji z množico različnih proizvajalcev naprav, je težko razviti aplikacijo, ki bi bila podprta na vseh napravah. Trenutno obstaja 21.800 različnih naprav z Android sistemom, zaradi česar smo bili pri razvoju Biblos2 aplikacije primorani sprejeti odločitev, da na nekaterih napravah aplikacija žal ne bo podprta. Trenutno zagotavljamo podporo za 20.000 naprav.


iOS

Namestitev Biblos2 aplikacije je možna na napravah iPhone, iPad and iPod touch z iOS različico 10.0 ali več.


Windows

Biblos2 aplikacije ni možno namestiti na tablice ali pametne telefone z operacijskim sistemom Windows.

Zaradi majhnega števila uporabnikov, ki uporabljajo mobilne naprave z operacijskim sistemom Windows, smo bili žal primorani sprejeti odločitev, da Biblos2 aplikacija žal ne bo podprta na mobilnih napravah z operacijskim sistemom Windows.


E-bralniki (tehnologija e-črnila)

Od prehoda na Biblos 2.0 je v uporabi novejši sistem zaščite e-knjig, katerega ne podpirajo vsi e-bralniki, ki se jih je lahko uporabljalo do sedaj za branje e-knjig z Biblosa. Nepodprte so predvsem starejše naprave, ki so bile proizvedene pred letom 2013, ter naprave, ki uporabljajo Android operacijski sistem nižji od verzije 4.2.

E-bralniki znamke Kobo predvidoma od jeseni 2023 dalje ne bodo več podprti.

Novejši modeli e- bralnikov znamke Pocket Book bi morali delovati normalno, v kolikor jih nadgradite na zadnjo različico sistema. Starejši modeli žal niso več podprti.

Modeli e-bralnikov Nook in Onyx Boox na žalost niso podprti.

Prijavite se na e-novice

Source