Skip to content
Aleister Crowley: Knjiga Modrosti ali Norosti
9,99

humanistika in družboslovje

Ocena: 78% | 15 ocen

Knjiga Modrosti ali Norosti

Aleister Crowley


Libra Alef, Knjige Modrosti ali Norosti, je srce Crowleyevega učenja v njegovih najglobljih in najdelikatnejših razsežnostih. To je najzgoščenejša in najintenzivnejša knjiga, ki jo jo kdajkoli ustvaril.


Lastnost Vrednost
Založba Ibis
Prevod Ljubo Divljak
Leto izdaje 2015
Strani 248
Jezik slovenski
Tip datoteke pdf
ISBN 9789619385357

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

UVOD

V PRVO ANGLEŠKO IZDAJO

Pričujoča knjiga ima za sabo zelo nenavadno zgodovino. Gre za eno od mojstrovin preminulega Aleistera Crowleya, zaključena ob koncu prve svetovne vojne, v marcu l. 1918 e.v., ko so t.i. sile osi začele izgubljati vojno. Doživela je več poskusov objave, kar dva, preden je dejansko izšla. Nazadnje je bila za tisk pripravljena v Angliji, toda avtorjeva smrt, 1. Decembra leta 1947EV, je botrovala dejstvu, da je bil izid do nadaljnjega prestavljen.

To je ena od Crowleyevih najslavnejših in najglobljih knjig, v katero je izlil vso svojo kri. Ker ni boljše poti, da bi pojasnili, zakaj in kako je bila napisana, nam bo to povedal avtor sam. Sledi citat iz njegovih autohagiografskih Izpovedi:

Liber Alef, Knjiga Modrosti ali norosti, je imela za namen pojasniti srce moje doktrine v najglobljih in najdelikatnejših dimenzijah. To je ena najbolj napetih in najintenzivnejših knjig, kar sem jih imel kdajkoli priložnost napisati. Misel je tako skoncentrirana in, če naj uporabim besedo, nervozna, da jo je pomenilo tedaj napisati, kakor tudi sedaj brati, domala nevzdržen napor. Spomnim se, da sem noč za nočjo sedel za svojo mizo - bila je ena najhujših zim, kar jih pomni New York, a četudi bi centralno ogrevanje bili sami plameni pekla, dvomim, da bi mi bilo kaj topleje. Noč za nočjo sem sedel rigidno kot mrlič in ledeno hladen; moje celotno življenje je bilo skoncentrirano na dve točki, majhen delček mojih možganov, ki si je dajal opravka z delom, ter desno zapestje in prsti. Popolnoma jasno se spomnim, kako se mi je zdelo, da moja zavest izhaja iz povsem mrtve lakti.

Knjiga je napisana v prozi, vendar vsebuje tolikšno formalno cirkumskripcijo, da je eminentnejša od vsega, kar je možno v poeziji. Omejil sem se tako, da sem ustvaril točko obravnave za vsako od dotičnih tem na eni sami strani papirja. Pisati je pomenilo akutno agonijo, podobno tisti pri Asani, in napor me je tako zelo odmaknil od siceršnje človeške zavesti, da je bilo v njeni nenaravnosti nekaj neizrekljivo grozljivega, ko sem se ob zori spravljal spat, v upanju da se bom vsaj malo pogrel ob samozadovoljni 'Kameli'. (The Confessions of Aleister Crowley, ed. John Symonds in Kenneth Grant, 1969 e.v., str. 831-832. )

Ko je začel pisati Liber Aleph, je bil Crowley prepričan, da jo naslavlja na svojega magijskega "sina", O.I.V.V.I.O., za katerega je tedaj verjel, da bo otrok, prerokovan v Knjigi Zakona. Na mnogo načinov je temu sinu skušal pomagati pri njegovem napredovanju. S tem je izpolnjeval samo prerokbo* iz Knjige Zakona, AL III: 47:

To bo njegov otrok & to na čuden način. Naj se nikar ne žene za tem, kajti na ta način on lahko samo odpade.

Vse do leta 1919 e.v. so okoliščine Crowleyu dopuščale vztrajati v prepričanju, da bo O.I.V.V.I.O. "otrok" obljubljen v LIBRU AL (čeprav je v samadičnem pisanju samega Libra Aleph predvidel -glej poglavje 166- resnico o tej stvari). Od tedaj pa so se začele dogajati stvari, ki so Crowleya prisilile, da je podvomil zoper vsako svojo željo in up. Leta 1924 e.v. je postalo dokončno jasno, da O.I.V.V.I.O (Moto "sina" ob prevzemu stopnje Magister Templi) ni uspel popolnoma izničiti svoje osebnosti.3

Toda kaj je to pomenilo Tajnim Poglavarjem, ki so svojo mrežo tako razpeli okoli Pisarja, da se je motiviran z vsem bogastvom ljubezni svoje narave tako potrudil pri tem ogromnem naporu?

Kajti v določenem smislu je Liber Aleph naslovljen na otroka Velike Divje Zveri, in otrok človeka** je človeštvo; v drugem smislu pa se bo otrok prerokovan v AL šele pojavil - ob svojem primernem času.

Zato sedaj, za tega otroka in njegove brate in sestre vsepovsod po svetu, objavljamo to delo, v času, ko nas je občutek frustracije na vseh kontinentih globusa privedel do vizije skoraj popolnega kaosa.***

Fra. Saturnus


Povezane knjige


Hrvoje Šlezak, Vedran Prelogović, Ksenija Bašić, et al.: Zamejska Hrvaška
8,99
Hrvoje Šlezak, Vedran Prelogović, Ksenija Bašić, et al.
Zamejska Hrvaška
Jure Gombač, Janja Žitnik Serafin, Urška Strle, et al.: Slovensko izseljenstvo v luči otroške izkušnje
8,99
Jure Gombač, Janja Žitnik Serafin, Urška Strle, et al.
Slovensko izseljenstvo v luči otroške izkušnje
Matjaž Juhart, Mojca Šorli, Mojca Nidorfer Šiško, et al.: Pravna ureditev in programski dokumenti o jezikovni rabi in praksah jezikovnih uporabnikov v Republiki Sloveniji in uporabnikov slovenskega jezika v sosednjih državah in po svetu
Matjaž Juhart, Mojca Šorli, Mojca Nidorfer Šiško, et al.
Pravna ureditev in programski dokumenti o jezikovni rabi in praksah jezikovnih uporabnikov v Republiki Sloveniji in uporabnikov slovenskega jezika v sosednjih državah in po svetu
Andrej Bandelj, Samo Pahor, Aldo Rupel: Tržaško in Goriško
8,99
Andrej Bandelj, Samo Pahor, Aldo Rupel
Tržaško in Goriško
Andrej Bandelj, Primož Pipan: Videmsko
8,99
Andrej Bandelj, Primož Pipan
Videmsko
Maša Mikola: Živeti med kulturami
8,99
Maša Mikola
Živeti med kulturami

Druge knjige avtorja


Aleister Crowley: Svete knjige Teleme
4,99
Aleister Crowley
Svete knjige Teleme
Aleister Crowley: Zakon je za vse
4,99
Aleister Crowley
Zakon je za vse
Aleister Crowley: Vizija in Glas
4,99
Aleister Crowley
Vizija in Glas
Lao Tze, Aleister Crowley: Tao Teh King
4,99
Lao Tze, Aleister Crowley
Tao Teh King
Aleister Crowley: Tahutijeva Knjiga
4,99
Aleister Crowley
Tahutijeva Knjiga
Aleister Crowley: Knjiga Srca Ovitega s Kačo s komentarji
4,99
Aleister Crowley
Knjiga Srca Ovitega s Kačo s komentarji
Aleister Crowley: MAGIKA Liber ABA – Knjiga 4
7,99
Aleister Crowley
MAGIKA Liber ABA – Knjiga 4
Aleister Crowley: Magika Brez Solz
7,99
Aleister Crowley
Magika Brez Solz
Aiwas, Aleister Crowley: Knjiga Zakona / The Book of the Law
7,99
Aiwas, Aleister Crowley
Knjiga Zakona / The Book of the Law
Aiwas, Aleister Crowley: The Book of the Law
7,99
Aiwas, Aleister Crowley
The Book of the Law
Janez Trobentar, Aleister Crowley: MISTERIUM MISTICUM MAXIMUM ali UŽIVANJE BOGA
19,99
Janez Trobentar, Aleister Crowley
MISTERIUM MISTICUM MAXIMUM ali UŽIVANJE BOGA
Aleister Crowley: Knjiga Modrosti ali Norosti
19,99
Aleister Crowley
Knjiga Modrosti ali Norosti
Aleister Crowley: LIBER 888 EVANGELIJ PO SV. BERNARDU SHAWJU
19,99
Aleister Crowley
LIBER 888 EVANGELIJ PO SV. BERNARDU SHAWJU