Skip to content
Zlatka Rakovec-Felser: Na valovih sreče in pogube
12,99
Pokukaj v knjigo ...

Zgodovinski, vojni, pustolovski romani

Ocena: 78% | 15 ocen

Na valovih sreče in pogube

Zlatka Rakovec-Felser


Zgodovinski roman o razburljivem življenju najmlajše hčere celjskega grofa Hermana II., ki je v evropskem prostoru odigrala veliko pomembnejšo vlogo, kot ji jo zgodovinopisje priznava.


Lastnost Vrednost
Založnik Založba Pivec
Zbirka Branje - proza
Leto izdaje 2015
Strani 300
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789616968423

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Avtorica dr. Zlatka Rakovec-Felser je priznana klinična psihologinja, ki se ukvarja predvsem s področjem zdravstvene psihologije. Za razliko od svojega običajnega delovnega področja je tokrat znanost zamenjala za leposlovje in zgodovino ter oboje združila v zgodovinskem romanu. Rakovec-Felserjeva se z žensko tenkočutnostjo in racionalno natančnostjo znanstvenice loteva ženskega lika ene izmed najbolj prezrtih, vendar izredno pomembnih zgodovinskih osebnosti evropske zgodovine. Govora je o kraljici Barbari Celjski, najmlajši hčeri grofa Hermana II. Celjskega in ženi Sigismunda Luksemburškega, ki je na sodobnikih zaradi svoje lepote, bistrega uma in vpliva pustila izjemen pečat, zgodovinopisje pa je nanjo kar malo pozabilo.

Avtorica skozi čustveno izpoved povrne njeni zgodovinski vlogi mesto, ki ji pripada, pri čemer pa zgodbo podkrepi z realnimi zgodovinskimi dogajanji. Svoje delo je zasnovala na preučevanju zgodovinskih virov in literature, h kateremu je pristopala zelo znanstveno.

Kraljica Barbara Celjska in čas poznega srednjega veka tako v njeni pripovedi dobita povsem relistične obrise in tako lahko sodobni bralec z lahkoto zdrsne v blišč, negotovost in razburljivost tistega časa:

Danes je kraljičina podoba videti posebno blesteča. Baržunasto ogrinjalo, ki se ovija okrog svilnatega oblačila, je na ramenih speto s prelepo zlato sponko – podobo v klobčič zvitega zmaja, pričvrščenega na z drobnimi rubini posutem križcu – znamenje Zmajevega viteškega reda, ki ga kot ženska sme nositi le ona sama. A ona ni običajna ženska. Že od otroštva naprej se zaveda svoje izjemnosti, a tudi kasneje se je navadila biti prva med prvimi. Spoznala je moč, ki jo dajeta oblast in denar, a tudi tisto, ki prihaja od ljubezni. Ne samo, da slovi po svoji lepoti, kot redko katera druga kraljica, tudi bogata je, da ji med njimi ni para.


Povezane knjige


Christoph Ransmayr: Cox ali Tok časa
15,99
Christoph Ransmayr
Cox ali Tok časa
Milan Petek Levokov: Fant z zlato kitaro
14,99
Milan Petek Levokov
Fant z zlato kitaro
Milan Soklić: Izlet na Kras
9,99
Milan Soklić
Izlet na Kras
Kamel Daoud: Meursault, protuistraga
9,99
Kamel Daoud
Meursault, protuistraga
Antonio Scurati: Najbolje doba našeg života
10,99
Antonio Scurati
Najbolje doba našeg života
Ralf Rothmann: Umrijeti u proljeće
10,99
Ralf Rothmann
Umrijeti u proljeće