Skoči na vsebino

Karel Destovnik - Kajuh : Zbrane pesmi

Podrobnosti knjige

Poezija in dramatika

Zbrane pesmi Karel Destovnik - Kajuh

V Zbranih pesmih je objavljenih stoenainpetdeset Kajuhovih zapisov pesmi. Gre za izdajo, ki bralcu prvič na enem mestu predstavi vso poezijo izpod Kajuhovega peresa.


Lastnost Vrednost
Založba Knjižnica Velenje
Leto izdaje 2018
Strani 60
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789619369593

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Karel Destovnik - Kajuh: Zbrane pesmi
Karel Destovnik - Kajuh: Zbrane pesmi
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

Kajuh in njegova poezija sta med ljudmi globoko vsajena že več kot sedem desetletij. Izdaje zbirk njegove poezije so bile v tem času številne, vendar so bile običajno omejene na izbor njegovih najbolj znanih pesmi. Namen te izdaje pa je bralcu prvič na enem mestu – brez bremena literarnovednih besedil – predstaviti vso poezijo izpod Kajuhovega peresa, saj navadno posegamo le po ožjem izboru njegovih najbolj znanih in že skorajda ponarodelih verzov. V Zbranih pesmih objavljamo stoenainpetdeset Kajuhovih zapisov pesmi, od tega je šestnajst prvih objav. V tej knjigi Kajuhovi poeziji dodajamo le kratek oris pesnikovega življenja in nekaj najnujnejših opomb.

Pesmi so praviloma zapisane v različici, objavljeni v Cesarjevem Zbranem delu, saj dostikrat obstaja več različnih zapisov posamezne pesmi – popravili smo le nekaj napak (pretežno tiskarskih), štiri naslove, Ciklu ljubezenskih pesmi smo v kazalu dodali uveljavljene naslove. Dodali smo vse doslej najdene in še neobjavljene pesmi, osnutke oziroma odlomke pesmi iz rokopisne zapuščine Kajuhovega zgodnejšega obdobja ter njegove zadnje ustvarjalne zamisli iz drobne, črne beležnice, ki jo je imel pri sebi, ko je padel. V Zbranih pesmih objavljamo stoenainpetdeset Kajuhovih zapisov pesmi, od tega je šestnajst prvih objav. Na prve objave opozarjamo v opombah. Uredniku so bili pri njegovem delu dragocena pomoč strokovni nasveti dr. Miklavža Komelja.

Kajuhovo poezijo smo skušali vsaj približno razporediti po datumu nastanka, ki ga je pri marsikateri pesmi sicer težko ugotoviti, ali po datumu objave. V prvem delu je zbrana poezija, ki je nastala v času od leta 1938 do okupacije Jugoslavije aprila 1941, v drugem delu pa so pesmi, ki so nastale od začetka okupacije do pesnikovega odhoda v partizane. V zadnjem, najkrajšem delu, so pesmi, ki jih je Kajuh napisal v partizanih (dodali smo Ribičičevi pesmi Na oknu in V mraku gozda, ki sta jima Kajuh in Matej Bor skupno dodala po eno kitico).


Povezane knjige


Max Porter: Bridkost je stvar s peresi
Max Porter: Bridkost je stvar s peresi
14,99 €
Max Porter
Bridkost je stvar s peresi
Vinko Möderndorfer: Čuvaj sna
Vinko Möderndorfer: Čuvaj sna
14,99 €
Vinko Möderndorfer
Čuvaj sna
Vojko Gorjanc, Américo Meira, Mateja Peroša: Antologija portugalskih pesnikov XX. stoletja
Vojko Gorjanc, Américo Meira, Mateja Peroša: Antologija portugalskih pesnikov XX. stoletja
18,99 €
Vojko Gorjanc, Américo Meira, Mateja Peroša
Antologija portugalskih pesnikov XX. stoletja
Robert Simonišek: Kar dopuščajo čuti
Robert Simonišek: Kar dopuščajo čuti
11,99 €
Robert Simonišek
Kar dopuščajo čuti
Valentin Cundrič: Zazvon želja
Valentin Cundrič: Zazvon želja
16,99 €
Valentin Cundrič
Zazvon želja
Valentin Cundrič: Tisa
Valentin Cundrič: Tisa
16,99 €
Valentin Cundrič
Tisa

Prijavite se na e-novice

Source