Skoči na vsebino

izbrala in uredila Dragica Haramija : Mariborske vedute II

Podrobnosti knjige

Kratke zgodbe in esejistika / e-knjige za otroke / e-knjige za mladostnike

Mariborske vedute II izbrala in uredila Dragica Haramija
Pripovedke o Mariboru in Pohorju

Druga izdaja Mariborskih vedut prinaša še več zgodb o Mariboru, o njegovi neposredni okolici in o Pohorju. V njej so osrednje mesto našla besedila, ki so jih zbirali in zapisovali ustvarjalci, tesno povezani z Mariborom: Paul Schlosser, Elza Lešnik, Josip Brinar, Franjo Čiček, Jože Tomažič in Oskar Hudales. Dodane so še posamezne zgodbe Maje Brodschneider Kotnik, Jakoba Kelemine, Saše Pergerja, urednic Dušice Kunaver in Brigite Lipovšek ter nekaj Mariborskih zgodb Valentine Varl, Dušana Tomažiča in Saše Radovanoviča.


Lastnost Vrednost
Založba Založba Pivec
Spremna beseda Dragica Haramija
Leto izdaje 2021
Strani 300
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789617103960

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

izbrala in uredila Dragica Haramija: Mariborske vedute II
izbrala in uredila Dragica Haramija: Mariborske vedute II
18,99 €
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

V Mariboru in njegovi okolici se nahaja devet lokacij, ki so v izbranih zgodbah največkrat upodobljene: ruralna območja (pobočje mariborskega Pohorja, vključno s Habakukom in Poštelo, širši prostor Pohorja) ali urbana območja (staro mestno jedro, Lent) ali pa krajevno sodijo v mesto, vendar niso naseljena (Pekrska gorca, Mariborski otok), poseben pomen v veduti Maribora in njegovi okolici ima reka Drava, ki je hkrati reka, ki hrani ljudi (ribolov, splavarstvo) in razdvaja (levi in desni breg mesta).


Iz različnih zapisov je razvidno, da na predstavljenem območju ljudje nepretrgoma živijo že približno 4000 let. Dolga doba poseljenosti ter vpliv zgodovinskih obdobij in dogodkov v njih je razvidna tudi iz zbranih pripovedk. Človek namreč ne živi izolirano od svoje okolice, temveč vpliva nanjo, prav tako pa okolje vpliva na človeka. V zbranih zgodbah se čuti vpliv politeističnih verovanj ter monoteističnega krščanstva, predvsem prepletanje obojega. Bajčna in legendna bitja so nam prav zaradi tega, ker si z njimi delimo bivanjski prostor, precej podobna: nagajiva, prijazna, a tudi zamerljiva in strašna, kadar človek pokaže svojo neposlušnost do njih.

Naj izpostavimo samo najbolj znane analizirane povedke: Krojaček reši Maribor, Dravski vodovnik, Ribič hlebca vrže v Dravo, Zlati krompir, Vodovni, Jezernik, Velikan Vouvel, Dravska roža, Kačja kraljica, Zlati krompir, Pastorka in bela žena, Sveti Bolfenk in Areh, Začaranci v Pekrski gorci, Slovenska Kalvarija, Vrag in njegov kozel in Zaklad na Pošteli.

Knjigo zaključuje spremna študija dr. Dragice Haramija. V njej analizira več aspektov pripovedk, literarno plat ob analizi oblikovnih in vsebinskih značilnosti besedil in njihovih različic (pripovedovalec, jezikovne prvine, pripovedno strategijo, tipične like, tipične razlage, odnose med akterji, idejno plat, kozmološka in religiozna ozadja, slovstveno folkloristiko, poganska ozadja, spreminjanje skozi čas, zgodovinske okoliščine)  in etnografsko  ozadje (pomen za konstituiranje skupnosti) ter njihovo socialno funkcijo.

 


Povezane knjige


Simona Rituper: Drobtinice in sirotka
Simona Rituper: Drobtinice in sirotka
9,99 €
Simona Rituper
Drobtinice in sirotka
Ajda Bračič: Leteči ljudje
Ajda Bračič: Leteči ljudje
17,99 €
Ajda Bračič
Leteči ljudje
Srečko Kosovel: Burja
Srečko Kosovel: Burja
7,99 €
Srečko Kosovel
Burja
Edvard Kocbek: Strah in pogum
Edvard Kocbek: Strah in pogum
12,99 €
Edvard Kocbek
Strah in pogum
Matej Krajnc: Dostojevski - povest o napaki
Matej Krajnc: Dostojevski - povest o napaki
5,99 €
Matej Krajnc
Dostojevski - povest o napaki
Samanta Hadžič Žavski: Obiski
Samanta Hadžič Žavski: Obiski
18,99 €
Samanta Hadžič Žavski
Obiski

Prijavite se na e-novice

Source