Skip to content
Ivan Sivec: Atila, šiba božja
13,99
Pokukaj v knjigo ...

Ljubezenski romani / Zgodovinski, vojni, pustolovski romani

Ocena: 78% | 15 ocen

Atila, šiba božja

Ivan Sivec


Atila ni bil samo vladar vseh Hunov, temveč je podjarmil mnoga druga ljudstva, na višku slave pa je začel prodirati tudi v naše kraje. Na bojni pohod proti Mediolanu (Milanu) se je odpravil skozi Poetoviono, Celeio, Atrans in Emono (Ptuj, Celje, Trojane in Ljubljano), ob tem pa je vse kraje požgal do tal. V Rim se je v bistvu napotil po nevesto, cesarjevo sestro Honorijo, ves čas pa je imel pred očmi tudi lepo Burgundko Ildiko. Bo Atili uspelo zasesti rimski prestol ali pa bo po številnih spletkah našel svoj zadnji dom prav pri nas?


Lastnost Vrednost
Založnik ICO
Zbirka Zbirka Slovenska zgodovina; št. 6. Rimljani na naših tleh; 4
Spremna beseda dr. Rajko Bratož
Leto izdaje 2014
Strani 474
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789616868457

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Atila ni bil samo vladar vseh Hunov, temveč je podjarmil mnoga druga ljudstva, na višku slave pa je začel prodirati tudi v naše kraje. Z obema rimskima cesarstvoma je imel na začetku še prijateljske odnose, po vojaškem posegu v Galiji pa se je odločil zadeti Rim naravnost v srce. Na bojni pohod proti Mediolanu (Milanu) se je odpravil skozi Poetoviono, Celeio, Atrans in Emono (Ptuj, Celje, Trojane in Ljubljano), ob tem pa je vse kraje požgal do tal. V Rim se je v bistvu napotil po nevesto, cesarjevo sestro Honorijo, ves čas pa je imel pred očmi tudi lepo Burgundko Ildiko. Bo Atili uspelo zasesti rimski prestol ali pa bo po številnih spletkah našel svoj zadnji dom prav pri nas?

Dr. Rajko BRATOŽ je o povesti ATILA, ŠIBA BOŽJA zapisal:

»Huni, zlasti njihov legendarni kralj Atila, so bili že doslej večkrat predmet različnih umetniških upodobitev. Kot ljudstvo, ki je s svojo rušilno močjo najprej obvladalo številna germanska ljudstva, nato pa postalo smrtna grožnja tedaj oslabelemu, na dva dela razdeljenemu rimskemu cesarstvu, so se kljub kratkotrajnosti svoje dominacije globoko vtisnili v zgodovinsko in kulturno zavest evropskega prostora. Pisatelj Ivan Sivec je v zgodovinskem romanu zajel štiriletni časovni izsek od 449 do 453, od viška hunske moči in Atilovih razmišljanj o svetovni prevladi, pa do njegove smrti. Pri tem pa je po načelu pesniške svobode to zgodovinsko temo obdelal pisateljsko dokaj spretno.«

O pisatelju Ivanu Sivcu
Ivan SIVEC je najbolj plodovit in že celo desetletje vedno med prvimi petimi najbolj branimi slovenskimi pisatelji. Rojen je bil 23. maja 1949 v Mostah pri Komendi, živi v Mengšu. Po poklicu je slavist, kot novinar oz. urednik je bil zaposlen na RTV Slovenija. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je diplomiral na slavistiki, na etnologiji si je pridobil naziv magister etnoloških znanosti. Sodeloval je pri pripravi Enciklopedije Slovenije in Slovenskem etnološkem leksikonu. Član Društva slovenskih pisateljev je od leta 1987. Napisal je 121 knjig. Več knjig je bilo ponatisnjenih, več del dramatiziranih, po njegovih štirih romanih: Pozabljeni zaklad, Vlomilci delajo poleti, Zakleta bajta in Princ na belem konju so bili posneti film in televizijske nadaljevanke. 
Na željo bralcev je svoje knjige predstavil na prireditvah ob zaključku šolskih bralnih značk in na literarnih večerih v več kot 900 krajih po Sloveniji in po svetu.
Več o pisatelju na: www.ivan.sivec.net oz. na  www.facebook.com/ivan.sivec.7


Povezane knjige


Sophie Nicholls: Haljina
13,99
Sophie Nicholls
Haljina
Andrej Pogorelec: Primer Kozmos
10,99
Andrej Pogorelec
Primer Kozmos
Andrej Pogorelec: Velika laž
10,99
Andrej Pogorelec
Velika laž
Gail McHugh: Puls
8,49
Gail McHugh
Puls
Julia Quinn: Vojvoda i ja
10,99
Julia Quinn
Vojvoda i ja
Judith McNaught: Jednom i zauvijek
8,49
Judith McNaught
Jednom i zauvijek