Skip to content
Ivo Stropnik: Šivala je zvezda deklico: knjiga podvprašanj: slovar melanholije in radoživosti: z novimi podvprašanji ilustriranih 652 izbranih "lirskoslovarskih gnezd" iz avtorjevega 35-letnega pesniškega opusa (1983-2018)
0,00
Pokukaj v knjigo ...

Poezija in dramatika

Ocena: 78% | 15 ocen

Šivala je zvezda deklico: knjiga podvprašanj: slovar melanholije in radoživosti: z novimi podvprašanji ilustriranih 652 izbranih "lirskoslovarskih gnezd" iz avtorjevega 35-letnega pesniškega opusa (1983-2018)

Ivo Stropnik


652 izbranih "lirskoslovarskih gnezd" iz avtorjevega 35-letnega pesniškega opusa (1983–2018) ilustriranih z novimi podvprašanji.


Lastnost Vrednost
Založnik USTANOVA "VELENJSKA KNJIŽNA FUNDACIJA"
Spremna beseda Ivo Stropnik
Leto izdaje 2018
Strani 264
Jezik slovenski
Tip datoteke epub

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Ivo Stropnik (1966), otroštvo in mladost v Ravnah pri Šoštanju; abs. študij slovenistike na FF v Ljubljani; od 1993 živi in ustvarja v Velenju; od leta 2000/2002 glavni in odgovorni urednik Velenjske knjižne fundacije ter umetniški in organizacijski vodja mednarodnega književnega festivala Lirikonfest Velenje (pobudnik in večletni organizator festivalnih literarnih prireditev, nagrad idr. akcij, mdr. mednarodne Pretnarjeve nagrade ambasadorjem SKJ po svetu, Akademije Poetična Slovenija, velenjice/čaše nesmrtnosti, prevajalskega in esejističnega Lirikonovega zlata, potopisne krilate želve, književniško-prevajalske rezidence v Velenju, urednik festivalnih antologij Rp. Lirikon21 idr.). 
V zadnjih treh desetletjih in pol (med 1983–2018) je objavil osemnajst samostojnih knjig leposlovja za odrasle in mladino, od tega dvanajst zbirk poezije za odrasle, s katero je predstavljen tudi v revijalnih, festivalnih in antologijskih prevodih. 
Knjižno objavljena poezija za odrasle: Zlati metulji (dijaška pesmarica, 1983), Redčena konjenica (pesniški listi v grafični mapi P. Matka, 1991), Podtalnica (1991), Skrivalnica v očesu (1993), Lastna imena mojega doma (1997), peteroknjižje Slovarjenje melanholije in radoživosti I–V: Rosa ni pozabila name (1997), Daljave (1998), Triangel (2001), Nate mislim, votlina v glavi (2006), Knjiga šumov (2009); antologija Nazaj k živali (sto izbranih in novih pesmi, 2008); XXXL – Velike ljubezni (2012); Šivala je zvezda deklico & Slovar MIR (2018).    


Pesnik Ivo Stropnik zavzema v sodobni slovenski liriki zaradi svojega specifičnega in samoniklega pesniškega izraza posebno mesto, zaradi katerega ga lahko mirne duše imenujemo kar osamelec. Pa ne zato, ker mnogi obešajo nanj brezpomembni atribut »velenjski pesnik«, temveč preprosto zato, ker njegovo »slovarjenje«, bolje rečeno, liriziranje slovarskih gesel in gnezd, ki jih jemlje iz vseh tako semantičnih kot slovničnih plasti jezika, dodaja k sodobnemu lirskemu izrazu samosvoj pečat, zaradi katerega njegova lirika sicer ne pridobiva množice bralcev, so pa zato konzumenti njegove poezije bolj zahtevni in poglobljeni potovalci v globine in širjave same besede, ki se v njegovem slovarjenju razpre v pravo pisano paleto pomenov in zvokov.

Stropnikova lirika, zbrana v tej knjigi, je sredobežje skozi galerijo njegovega dosedanjega lirskega slovarohodja, je izbrana antologija, v kateri se pesnik odkriva v svoji avtohtoni govorici, ki je sicer že znana in bo v sodobni slovenski liriki prav gotovo odmevala s prizvenom vznemirljivosti in kljubovalnosti. Ter seveda poguma, s katerim se dotika vsega, kar smo že zdavnaj – in radostno – zatajili v svojem »ubožnem glasu«. 

Milan Vincetič  


Povezane knjige


Vesna Spreitzer: Razvezana tišina
8,99
Vesna Spreitzer
Razvezana tišina
Josip Osti: Sence kresnic /Ombre di lucciole
8,99
Josip Osti
Sence kresnic /Ombre di lucciole
Neža Maurer: Nekaj zelo zelo lepega
16,99
Neža Maurer
Nekaj zelo zelo lepega
Marko Tomaš: Zbogom, fašisti
7,99
Marko Tomaš
Zbogom, fašisti
Erika Vouk: Z zamahom ptice neka roka slika
8,99
Erika Vouk
Z zamahom ptice neka roka slika
Jana Putle Srdić: Diese Nacht kommen Käfer aus der Erde gekrochen
12,99
Jana Putle Srdić
Diese Nacht kommen Käfer aus der Erde gekrochen