Skoči na vsebino

Tatiana Ţîbuleac : Stekleni vrt

Podrobnosti knjige

Sodobni romani (20. in 21. st.)

Stekleni vrt Tatiana Ţîbuleac

Dogajanje v Steklenem vrtu je postavljeno v osemdeseta leta prejšnjega stoletja takratne nekdanje sovjetske republike Moldavije, ko je že slutiti, da bo prišlo do sprememb meja in političnih sistemov. Spremljamo otroštvo romunsko govorečega dekleta Lastočke.


Lastnost Vrednost
Založba Beletrina
Zbirka eBeletrina
Prevod Aleš Mustar, Sara Špelec
Leto izdaje 2023
Strani 142
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789612981075

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Tatiana Ţîbuleac: Stekleni vrt
Tatiana Ţîbuleac: Stekleni vrt
7,99 €
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

Iz vaške sirotišnice jo k sebi v Kišinjev vzame Rusinja, ki se preživlja z zbiranjem praznih steklenic. Ni povsem jasno, kaj jo je privedlo k temu, usmiljenje ali koristoljubje. Omeniti velja, da je v času Sovjetske zveze v Moldaviji prišlo do velike rusifikacije prebivalstva, ruščino so vsiljevali kot jezik sporazumevanja, Romuni pa so morali svoj jezik pisati v cirilici, tako da je tudi glavna junakinja tega romana razpeta med dvema jezikoma, dvema kulturama. Zgodba ni linearna, med seboj se prepleta več obdobij. Spremljamo Lastočkino nič kaj rožnato otroštvo v Moldaviji, najprej v vaški sirotišnici in potem v mestu, kjer skupaj z rejnico vsepovsod nabirata prazne steklenice, do odraslosti, ko odide v Bukarešto, da bi delala kot ginekologinja, in potem čas materinstva, ko mora skrbeti za hčerko, ki boleha za sindromom krhkih kosti.

V Steklenem vrtu gre posebej izpostaviti zgodbe o malih ljudeh iz blokovskega naselja v Kišinjevu, ki v Lastočkino otroštvo, zaznamovano s travmami in neizpolnjenimi željami, prinašajo svetlobo in ki jih Tatiana Țîbuleac mojstrsko portretira. Večplasten roman bo poleg vsega naštetega slovenskemu bralcu približal Moldavijo, ki se nam včasih zdi zelo daleč, čeprav geografsko ni tako oddaljena.

Tatiana Țîbuleac (1978) se je rodila v Kišinjevu. Na Državni univerzi Moldavije v Kišinjevu je študirala novinarstvo in komunikologijo. Nekaj časa je delala kot televizijska poročevalka in voditeljica informativnih oddaj na kišinjevski neodvisni televiziji PRO TV in bila sodelavka Unicefa. Leta 2008 se je preselila v Pariz, kjer živi še danes. Literarni prvenec Tatiane Țîbuleac je bila zbirka kratke proze Moderne fabule (2014). Za svojo drugo knjigo, roman Poletje, ko je mama imela zelene oči (2017), je prejela nagrado Društva pisateljev Republike Moldavije in nagrado revije Observator Cultural. Knjiga je bila v prevedena v francoščino, norveščino, nemščino, poljščino in španščino; slednji prevod (2019) je bil odlikovan z nagrado Casino de Santiago za evropsko romanopisje. Za svoj drugi roman Stekleni vrt (2018) je avtorica prejela nagrado EU za književnost; preveden je v francoščino, španščino, katalonščino, hrvaščino, albanščino in bolgarščino. Tatiana Țîbuleac je za svoje literarno ustvarjanje prejela državno nagrado Republike Moldavije.

 


Povezane knjige


Serhij Žadan: Internat
Serhij Žadan: Internat
19,99 €
Serhij Žadan
Internat
Drago Jančar: Severni sij
Drago Jančar: Severni sij
16,99 €
Drago Jančar
Severni sij
Dušan Čater: Dežela ZOO
Dušan Čater: Dežela ZOO
17,99 €
Dušan Čater
Dežela ZOO
Zoran Ferić: Potujoče gledališče
Zoran Ferić: Potujoče gledališče
22,99 €
Zoran Ferić
Potujoče gledališče
Tomas Espedal: Peš. (Ali umetnost divjega in poetičnega življenja)
Tomas Espedal: Peš. (Ali umetnost divjega in poetičnega življenja)
17,99 €
Tomas Espedal
Peš. (Ali umetnost divjega in poetičnega življenja)
Mateja Gomboc: Gorica
Mateja Gomboc: Gorica
30,99 €
Mateja Gomboc
Gorica

Prijavite se na e-novice

Source