Skoči na vsebino

Katarina Marinčič : Ženska s srebrnim očesom

Podrobnosti knjige

Sodobni romani (20. in 21. st.)

Ženska s srebrnim očesom Katarina Marinčič

Pisateljica, literarna zgodovinarska in prevajalka Katarina Marinčič, med drugim prejemnica nagrad kresnik, fabula in kritiško sito, se tokrat predstavlja s krajšim romanom Ženska s srebrnim očesom.


Lastnost Vrednost
Založba Beletrina
Zbirka eBeletrina
Leto izdaje 2022
Strani 98
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789612846480

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Katarina Marinčič: Ženska s srebrnim očesom
Katarina Marinčič: Ženska s srebrnim očesom
16,99 €
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

Protagonist romana je pisatelj Emil, ki se z novim kolesom, ki ga je dobil od mame, žene in hčerke za petdeseti rojstni dan, odpravi na izlet. Ker neizmerno uživa v pokrajini, se ga odloči podaljšati in po prihodu na prelaz poišče prenočišče. Med samotnim sprehodom po čudovitem smrekovem gozdu sreča starko s polno košaro borovnic, a sredi okornega in rahlo nenavadnega pogovora ju zmoti uničujoča nevihta. Ko nevarnost mine, jo začne Emil iskati, da bi se prepričal, ali je ženska s srebrnim očesom, kot jo poimenuje, na varnem, a je ne najde več. Po vrnitvi v vas pa je po opisu ne prepozna nobeden izmed domačinov, in napetosti med Emilom, ki sumi, da mu nekaj prikrivajo, in pretresenimi prebivalci, ki so v nevihti izgubili domove in lastnino, se začnejo stopnjevati.

Avtorica Katarina Marinčič pravi: »Ženska s srebrnim očesom, po obsegu kratek roman ali dolga novela, je moja doslej najbolj avtobiografska knjiga. Med drugim tudi zato, ker je glavni junak kolesar, jaz pa se ne znam voziti s kolesom. (Pripovedovati o nečem, kar nam v resničnosti ni bilo dano, je zagotovo eden od pomembnejših vzgibov za pisanje avtobiografskih besedil.) A še bistveno bolj kot kolesarstvo naju z junakom Emilom povezuje pogled na svet. Kar v knjigi vidi in sliši on, sem v resničnem življenju videla in slišala jaz: prizori in dialogi so večinoma iz mojega spomina, tisti redki, ki so izmišljeni, so izmišljeni po analogiji. Pogled na svet pa naju povezuje tudi v prenesenem pomenu besede: Ženska s srebrnim očesom je prva zgodba, ki sem jo izpisala brez zgodovinske distance. Zato se mi ne zdi čisto odveč pripomba, da sva z Emilom globoko navezana na čas in kraje, v katerih nama je dano živeti.« Avtorica znova ustvari umetelno spisan in slogovno dodelan roman, ki je poln premislekov, introspekcij in poetičnih opisov. Emila spoznavamo skozi njegove misli, ki so presenetljive, včasih jedke, včasih pa popolnoma sanjave, kar prinaša izjemno realistično bralsko izkušnjo. Vzdušje je ves čas skrivnostno, skoraj srhljivo, a jasno je, da je poudarek na Emilovem (in človekom) lastnem spopadanju z nepojasnljivim: »Ko bo to pripovedoval, si bo verjel. Zakaj si ne bi verjel verjetne zgodbe?« Vprašanje, na čigave čute se lahko človek zanese, pa postane več kot le vprašanje o otipljivih stvareh. Še ena literarna mojstrovina!


Povezane knjige


Jennette McCurdy: Vesela sem, da je mami umrla
Jennette McCurdy: Vesela sem, da je mami umrla
16,99 €
Jennette McCurdy
Vesela sem, da je mami umrla
Shelby Van Pelt: Nadvse bistra bitja
Shelby Van Pelt: Nadvse bistra bitja
16,99 €
Shelby Van Pelt
Nadvse bistra bitja
Coco Mellors: Kleopatra in Frankenstein
Coco Mellors: Kleopatra in Frankenstein
16,99 €
Coco Mellors
Kleopatra in Frankenstein
Don DeLillo: Tehtnica
Don DeLillo: Tehtnica
20,99 €
Don DeLillo
Tehtnica
Jasmin B. Frelih: Ledeni možje
Jasmin B. Frelih: Ledeni možje
17,99 €
Jasmin B. Frelih
Ledeni možje
Rachel Trezise: Šestnajst odtenkov norosti
Rachel Trezise: Šestnajst odtenkov norosti
17,99 €
Rachel Trezise
Šestnajst odtenkov norosti

Druge knjige avtorja


Katarina Marinčič: Trois
Katarina Marinčič: Trois
12,99 €
Katarina Marinčič
Trois

Prijavite se na e-novice

Source