Skip to content
Monika Kropej, Roberto Dapit: Čudežne pravljice slovenskih pokrajin
14,99
Pokukaj v knjigo ...

Kratke zgodbe in esejistika / humanistika in družboslovje

Ocena: 78% | 15 ocen

Čudežne pravljice slovenskih pokrajin

Monika Kropej, Roberto Dapit


V novi knjigi iz zbirke Zakladnica slovenskih pripovedi je zbranih štirinajst slovenskih ljudskih pravljic, izbor strokovnih sodelavcev na ZRC SAZU. Med različnimi zvrstmi pripovednega izročila so ravno pravljice v ožjem pomenu besede tiste, ki najbolj ohranjajo svojo obliko in vsebino, predvsem zaradi svoje strukture in sporočilnosti.


Lastnost Vrednost
Založba Didakta
Zbirka Zakladnica slovenskih ljudskih pripovedi
Leto izdaje 2017
Strani 42
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789612614607

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Za ljudsko pripovedništvo je značilno, da se prenaša iz roda v rod, ob tem pa se izročilo spreminja in prilagaja novim okoliščinam in razmeram. Določeni motivi gredo v pozabo, drugi nastajajo na novo, se med seboj povezujejo in prepletajo, bogatijo in siromašijo. Oplajajo se ob literarnih stvaritvah različnih kultur in civilizacij, prav tako pa se tudi književnost navdihuje ob ustnem izročilu. Pripovedi se prenašajo ne le iz generacije v generacijo, pač pa tudi iz kraja v kraj in na tej svoji tisočletni poti so postale pravljice ena najbolj globalnih dobrin naše kulturne dediščine. V njih najdemo antične motive, orientalske elemente, stare indoevropske mite pa tudi motiviko, privzeto iz različnih srednjeveških, razsvetljenskih in poznejših knjižnih zbirk.

Ljudske pravljice, pravce, storjice, basni, laži, kot so jih poimenovali v različnih krajih Slovenije, so za razliko od povedk daljše pripovedi, ki imajo tudi določeno strukturo. Sestavljene so namreč iz motivov in imajo svoj začetek, razplet in zaključek. Medtem ko povedke gradijo na nečem poznanem, zgodovinskem, izkustvenem in so po navadi tudi krajevno in časovno opredeljene, so pravljice ahistorične, zasnovane v fantazijskem svetu in premorejo čaroben razplet, ki nima dosti skupnega z življenjem v resnični vsakdanjosti. Tako v pravljicah kot povedkah nastopajo bajeslovna bitja, ki so v pravljicah bolj fantazijskega značaja. Prijaznejša bitja bi lahko poimenovali 'vilinci' in s tem pojmom označili ne le vile, pač pa tudi pravljične palčke, škratke in včasih prijazne duhove, kot so npr. beloglavec, vile rojenice …

Čudežne pravljice slovenskih pokrajin je petnajsta knjiga v zbirki ZAKLADNICA SLOVENSKIH PRIPOVEDI. Zbirka je namenjena mladim bralcem in hkrati vsem, ki jih zanima pristno pripovedništvo slovenskega ljudskega izročila. Izhaja pri založbi Didakta v sodelovanju z Inštitutom za slovensko narodopisje ZRC SAZU, katere uredniki so priznani strokovnjaki in raziskovalci ljudskega pripovedništva v Sloveniji in zunaj njenih meja. V knjigah, ki so izšle v zbirki so zbrali najlepše, najzanimivejše in najznačilnejše primere ljudskih pripovedi, ki jih hrani Inštitut za slovensko narodopisje v Ljubljani.


Povezane knjige


Viki Grošelj: Velikani Himalaje
6,99
Viki Grošelj
Velikani Himalaje
Dušan Škodič: Ljudje v gorah
4,99
Dušan Škodič
Ljudje v gorah
Vladimir Habjan: Čez rob
4,99
Vladimir Habjan
Čez rob
Sašo Dolenc: Od genov do zvezd
19,99
Sašo Dolenc
Od genov do zvezd
Eva Mahkovic: Na tak dan najbolj trpi mastercard
12,99
Eva Mahkovic
Na tak dan najbolj trpi mastercard
Emilie Pine: Pišem sebi
14,99
Emilie Pine
Pišem sebi

Druge knjige avtorja: Monika Kropej


Monika Kropej, Roberto Dapit: Stoji, stoji tam beli grad
14,99
Monika Kropej, Roberto Dapit
Stoji, stoji tam beli grad
Monika Kropej, Roberto Dapit: Živalska govorica
14,99
Monika Kropej, Roberto Dapit
Živalska govorica

Druge knjige avtorja: Roberto Dapit


Monika Kropej, Roberto Dapit: Stoji, stoji tam beli grad
14,99
Monika Kropej, Roberto Dapit
Stoji, stoji tam beli grad
Monika Kropej, Roberto Dapit: Živalska govorica
14,99
Monika Kropej, Roberto Dapit
Živalska govorica