Skip to content
Anka Peljhan: Domača kuhna pa to : naslednja epizoda
9,99
Pokukaj v knjigo ...

Kulinarika

Ocena: 78% | 15 ocen

Domača kuhna pa to : naslednja epizoda

Anka Peljhan


Recepti domačih slovenskih jedi v naslednji epizodi Domače kuhne pa to: ribe, močnate jedi in prigrizki. Recepte in opise običajev so zbrali slovenski osnovnošolci v projektu Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti.


Lastnost Vrednost
Založba Didakta
Leto izdaje 2014
Strani 160
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789612613273

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Osnovnošolci Slovenije so ponovno zavihali rokave, pripravili lonce in sklede ter se spopadli z ambiciozno zastavljeno nalogo: od lokalnih ribičev ali ribogojcev pridobiti informacije o značilnih ribah ali vodnem življu njihove regije ali ožje lokacije, se jih naučiti pripraviti po receptu, značilnem za njihov kraj ali regijo, po možnosti v povezavi z zgodovino kulinarike kraja, skuhati končni izdelek po predpisih najzahtevnejših gurmanov in kulinaričnih estetov.

Ribištvo in ribogojstvo je že od nekdaj pomemben vir prehrane najrazličnejših skupin ljudi, ne glede na lokalno pripadnost, prepričanje, status ipd. Živelj slovenskih sladkih voda je zaznamoval prenekatere jedilnike in bil osnova za izvrstne gurmanske kreacije meščanskih družin, bolj preproste jedilnike delavskih družin ali še bolj preproste jedilnike, ki jih najdemo v različnih samostanih.

94 skupin osnovnošolcev, domala iz vse Slovenije, je v drugem poglavju projekta obujanja slovenske kulinarične dediščine ali Tekmovanja v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti nadgradilo svoje znanje in sposobnosti ter poglobilo navdušenje in želje po raziskovanju in ustvarjanju v svetu kulinarike. Ponovno so dokazali, da se njihove ročne spretnosti lahko kosajo z »velikimi« kuharji in dovršenostjo jedi, serviranih na krožnike priznanih restavracij, njihovo znanje in interpretacija običajev, povezanih z ribištvom, ribogojstvom, zgodovino jedi in z njimi povezanih običajev ter simpatičnost, iznajdljivost in zrelost, pomešana s sončno otroško energijo, pa tako ali tako nima prave konkurence.

Naše kuharsko popotovanje skozi čas smo dopolnili z močnatimi jedmi, značilnimi za regije, iz katerih prihajajo posamezne tekmovalne skupine, in tako naredili še en velik korak k spoznavanju in zavedanju o pomenu slovenskega kulinaričnega zemljevida ter se pri tem naučili spodbuditi željo po vnovičnem odkrivanju vsega, kar je povezano z zgodovino kulinarike posameznega kraja ali mojstrovin naših babic in dedkov.

Piko na »i« so otroci naredili z inovacijami in kreacijami v obliki različnih prigrizkov, kjer so upoštevali zakonitosti narave in letnega časa ter visoka estetska merila zahtevnih jedcev.

Recepte in opise običajev so zbrali slovenski osnovnošolci v projektu Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti.


Povezane knjige


Jože Rozman: Čar vina
19,99
Jože Rozman
Čar vina
Jernej Mlekuž: Kranjsko klobasanje
17,99
Jernej Mlekuž
Kranjsko klobasanje
Svetlana Slapšak: Kuhinja z razgledom
14,99
Svetlana Slapšak
Kuhinja z razgledom
Alenka Čopič, Sašo Dolenc, Damjan Janeš, Meta Kokalj, Marko Kreft, Samo Kreft, Mojca Lunder, Andreja Mošet Zupan, Matjaž Ravnikar, Daniel Svenšek, Kristina Ugrinović, Luka Vidic, Jure Zupan: Kvarkadabra v kuhinji : znanstvene razlage kuhanja in prehrane
14,99
Alenka Čopič, Sašo Dolenc, Damjan Janeš, Meta Kokalj, Marko Kreft, Samo Kreft, Mojca Lunder, Andreja Mošet Zupan, Matjaž Ravnikar, Daniel Svenšek, Kristina Ugrinović, Luka Vidic, Jure Zupan
Kvarkadabra v kuhinji : znanstvene razlage kuhanja in prehrane
Mike Moreno: 17-dnevna dieta
12,99
Mike Moreno
17-dnevna dieta
Aleš Hudovernik: EKO KUHINJA, VADBA IN ENERGETSKI KOKTEJLI
5,99
Aleš Hudovernik
EKO KUHINJA, VADBA IN ENERGETSKI KOKTEJLI

Druge knjige avtorja


Anka Peljhan: Domača kuhna pa to
9,99
Anka Peljhan
Domača kuhna pa to