Skoči na vsebino

Jegor Gajdar : Propad imperija

Podrobnosti knjige

humanistika in družboslovje / zgodovina in geografija

Propad imperija Jegor Gajdar
Učne ure za sodobno Rusijo

Knjiga znanega ruskega politika, ekonomista in pisca Jegorja Gajdarja opisuje dogodke in razmere v Rusiji po razpadu Sovjetske zveze s političnega, ekonomskega in zgodovinskega vidika.


Lastnost Vrednost
Založba Didakta
Prevod Borut Kraševec
Spremna beseda Maks Tajnikar
Leto izdaje 2013
Strani 532
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789612613099

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Jegor Gajdar: Propad imperija
Jegor Gajdar: Propad imperija
24,99 €
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

Jegor Gajdar v svoj knjigi Propad imperija opisuje dogodke in razmere v Rusiji po razpadu Sovjetskezveze s političnega, ekonomskega in zgodovinskega vidika, zavedajoč se dejstva,da se v današnji Rusiji povečuje nostalgija po sovjetski dobi, ko je bilaSovjetska zveza pomembna sila z mednarodnim ugledom, in da se za njen razpadkrivi zunanje sovražnike in nespametne spremembe v njeni politiki, ki naj bivodile do »največje geopolitične katastrofe v 20. stoletju«.

V esejističnemdelu Propad imperija Gajdar jasno prikazuje, zakaj so take teorijezavajajoče in nevarne, predvsem pa škodljive za prihodnost države. Njegov namenje dokazati, da je bil sovjetski ekonomski in politični sistem ali imperij, kotga sam imenuje, nestabilen sam po sebi in da je bilo le vprašanje časa, kdaj inkako se bo sesul. Predlaga, naj se Rusi raje zazrejo v prihodnost, kot da senenehno zazirajo v preteklost, saj se boji, da Rusija ponavlja svoje tragičnenapake, vključno z neenakomernih ekonomskim razvojem. Sovjetski primer Gajdaruporabi kot vzorec za razumevanje življenjskega cikla imperijev, ki so seznašli na napačnem koncu zgodovine v 20. stoletju (konec dinastij Habsburžanov,Otomanov, Romanovih po 1. svetovni vojni, razpadanje evropskih čezmorskihimperijev po koncu 2. svetovne vojne ter nazadnje razpad Sovjetske zveze vdevetdesetih letih 20. stoletja). Vsi ti procesi za Gajdarja niso naključje,temveč logična komponenta v procesu globalnih sprememb, ki  jih samimenuje s skupnim imenom »moderna ekonomska rast«.


Slovenskemu prevodu na pot (Dr. Maks Tajnikar)

"Zaslovenskega bralca so zagotovo zanimiva poglavja,  v katerih Gajdar omenja primer razpada Jugoslavije. Zanj je ta, neke vrste model razpada imperijev pomemben tudi za razumevanje dogodkov v ZSSR. Ko je zavladala ideja medsebojnega izkoriščanja narodov, je bilo konec Jugoslavije, pravi. Med ZSSR in Jugoslavijo je le ena razlika: prvo je doletela civilizirana rešitev, drugo pa ne."


Jegor Gajdar (1956-2009) je bilsovjetski in ruski ekonomist, politik in pisec, krajši čas pa tudi ruskipredsednik vlade. Najbolj znan je po svojih kontroverznih reformah, ki součinkovale kot "šok terapija" v postsovjetski Rusiji po razpadu Sovjetske zveze.Mnogi Rusi so ga imeli za odgovornega za ekonomske težave, ki so v devetdesetihletih 20. stoletja pestile državo in se odražale v množični revščini inhiperinflaciji, medtem ko so ga liberalni politiki slavili kot moža, ki jestoril, kar je bilo treba storiti, da bi rešili državo pred popolnimkolapsom. Jeffrey Sachs, direktor Columbia University'sEarth Institute, ki je bil svetovalec ruske vlade v zgodnjih devetdesetihletih, je Gajdarja imenoval »intelektualni vodja številnih ruskih političnih inekonomskih reform«.


Povezane knjige


Aristoteles: Nikomahova etika
Aristoteles: Nikomahova etika
13,99 €
Aristoteles
Nikomahova etika
Sadhguru: Karma
Sadhguru: Karma
16,99 €
Sadhguru
Karma
Srečko Kosovel: Kriza človečanstva
Srečko Kosovel: Kriza človečanstva
1,99 €
Srečko Kosovel
Kriza človečanstva
Mel Thompson: Azijske filozofije
Mel Thompson: Azijske filozofije
20,99 €
Mel Thompson
Azijske filozofije
Drago Jančar, Igor Grdina, Alenka Puhar, et al.: Slovenska kultura v vojnem času
Drago Jančar, Igor Grdina, Alenka Puhar, et al.: Slovenska kultura v vojnem času
13,99 €
Drago Jančar, Igor Grdina, Alenka Puhar, et al.
Slovenska kultura v vojnem času
Friedrich Nietzsche: Tako je govoril Zaratustra
Friedrich Nietzsche: Tako je govoril Zaratustra
18,99 €
Friedrich Nietzsche
Tako je govoril Zaratustra

Prijavite se na e-novice

Source