Skip to content
Drago Perko,Janez Nared,Marjan Čeh,David Hladnik,Marko Krevs,Tomaž Podobnikar,Radoš Šumrada (ur.): Geografski informacijski sistemi v Sloveniji 2005–2006
1,99

zgodovina in geografija

Ocena: 78% | 15 ocen

Geografski informacijski sistemi v Sloveniji 2005–2006

Drago Perko,Janez Nared,Marjan Čeh,David Hladnik,Marko Krevs,Tomaž Podobnikar,Radoš Šumrada (ur.)


Knjiga s 33 vsebinsko izjemno raznovrstnimi prispevki je že osmi v vrsti monografij, ki bienalno predstavljajo znanstvene, strokovne in pedagoške dosežke in usmeritve na področju razvoja in uporabe geografskih informacijskih sistemov v Sloveniji. Združuje številne poudarke s področja različnih strok, s čimer geografski informacijski sistemi nudijo odlično priložnost za intenzivno interdisciplinarno sodelovanje. Tako se znanje posamezne vede bogati z dognanji sorodnih ved, kar omogoča nadaljnji razvoj posameznih strok ter sinergijske učinke v iskanju rešitev za porajajoče se probleme.


Lastnost Vrednost
Založnik ZRC SAZU
Zbirka Geografski informacijski sistemi v Sloveniji
Leto izdaje 2006
Strani 325
Jezik slovenski
Tip datoteke pdf

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund


Dolg opis

Geografski informacijski sistemi odpirajo novo poglavje v metodologiji prostorskega preučevanja, s čimer so veliko pridobile vse vede, ki se pri svojem delu opirajo na prostor. Obravnavane teme namreč ponujajo celo vrsto možnosti, ki jih lahko raziskovalci uporabljajo pri preučevanju najrazličnejših problemov, ki jih je moč prostorsko opredeliti. V tem pogledu je treba opozoriti zlasti na številne praktične primere, ki analizirajo naravne dejavnike (porečja, vodne vire, površje), pa tudi družbene, ki so v marsičem težje merljivi in je zaradi njihovega obsega težko zajeti dovolj kakovostno bazo podatkov. Poleg znanstvenih spoznanj geografski informacijski sistemi odpirajo veliko možnosti tudi na področju upravljanja, saj nudijo številne koristne napotke pri okoljskem, regionalnem in gospodarskem managementu, obenem pa postrežejo z nazornimi podatki v primeru regionalnih analiz ter regionalnega in prostorskega planiranja. Z geografskimi informacijskimi sistemi prostor vse bolj vstopa v številne znanosti, ki s pomočjo novih tehnoloških prijemov zaznane procese prostorsko umestijo in s tem dodajo novo dodano vrednost, ki je v preteklosti le izjemoma prišla do izraza. Prav te tendence nakazuje tudi pričujoča monografija, ki združuje številne poudarke s področja različnih strok, s čimer geografski informacijski sistemi nudijo odlično priložnost za intenzivno interdisciplinarno sodelovanje. Tako se znanje posamezne vede bogati z dognanji sorodnih ved, kar omogoča nadaljnji razvoj posameznih strok ter sinergijske učinke v iskanju rešitev za porajajoče se probleme.


Povezane knjige


Igor Grdina: Svetovna vojna ob Soči 1.
11,99
Igor Grdina
Svetovna vojna ob Soči 1.
Florence Hartman: Mir in kazen
9,99
Florence Hartman
Mir in kazen
Karel Gržan: Vstanimo, v suženjstvo zakleti!
12,99
Karel Gržan
Vstanimo, v suženjstvo zakleti!
Karel Gržan: Vstanimo, v suženjstvo zakleti!
12,99
Karel Gržan
Vstanimo, v suženjstvo zakleti!
Jan Makarovič: Zgodbe svetega pisma
14,99
Jan Makarovič
Zgodbe svetega pisma
Aleksander J. Potočnik: Utrdbe na Slovenskem
Aleksander J. Potočnik
Utrdbe na Slovenskem