2,99

Koga naj volim?

Tadevž Ropert

Knjiga je svojevrsten »priročnik« za volivca/državljana. Je popotovanje od razkrivanja mehanizmov politike do razmislekov o možnostih slehernika.


Podrobnosti

Lastnost Vrednost
Založnik Založba Sanje
Zbirka Aktivni državljani
Oprema David Križ
Leto izdaje 2014
Strani 128
Jezik slovenski
Tip datoteke epub

Decription

Knjiga Koga naj volim?, v kateri avtor poljudno razgalja delovanje politike, je nekakšen "priročnik" oziroma "knjiga za samopomoč", namenjena slehernemu volivcu/državljanu, ki se upre neznosni lahkosti pasivnosti. Prav tistemu, ki si zastavlja naslovno vprašanje. Ker se tudi pisec sam znajde pod težo tega vprašanja, se odloči za raziskovanje in iskanje odgovorov, kar se izkaže za razburljivo popotovanje do skritih mehanizmov politike, ki se pokažejo izza debelih plasti tako blagozvočnih fraz poklicnih politikov kot za težko razumljivo latovščino teoretikov.

Odlomek

Spodobi se, da se predstavim. Sem pripadnik škart generacije, kar se sicer ne sliši »tako imenitno kot generacija Y, je pa zato toliko bolj resnično.«  No, lahko bi dejal tudi, da sem pripadnik NINJA generacije (No Income, No Jobs, no Assets), torej generacije brez prihodkov, brez služb in brez premoženja.  Strokovno pa bi me baje stlačili v predalček mladi odrasli. In najbolj bistveno – sem vaš nezadovoljni sodržavljan. 

Toda bolj kot pisec ste pomembni vi, naslovniki. Čeprav ste že lahko prebrali, komu je knjiga posvečena, je natančneje namenjena vsem, ki nimajo nikogar voliti, in tistim, ki volijo s stisnjenimi zobmi. Tistim, ki volijo kot Tone Kregar – se pravi najmanjše zlo. Namenjena je torej ljudem, naveličanim ponudbe na volitvah, in ljudem, naveličanim razočaranj, ki sledijo volitvam. Med naslovniki se (z)najdem tudi sam. In izhodišče za to knjigo je zelo preprosto – stanje v slovenski politiki je slabo. Kaj pa zdaj? 

Ta knjiga je moj poskus odgovora na to vprašanje. Ker pa nezadovoljstvo ni nič novega za človeški rod, je prav, da preverimo, kaj modrega o njem je do sedaj že bilo povedanega. Zdi se, da je bistvo izluščil gospod po imenu Albert Hirschman. Pravi namreč, da imate pri vsakem nezadovoljstvu nad nečim tri osnovne možnosti, kaj lahko storite. Nič drugače ni pri nezadovoljstvu nad državo in politiko. Te tri osnovne možnosti so izstop, glas in lojalnost.  Izstop pomeni odhod stran od tiste stvari, nad katero ste nezadovoljni. V primeru nezadovoljstva nad politiko (države) to pomeni, da se izselite iz države. Možnost glasu pomeni, da želite tisto stvar, nad katero ste nezadovoljni, izboljšati in to počnete s komunikacijo. Primer tega bi bila politična aktivnost ali protestiranje. Tretja možnost, ki jo imate, pa je, da ste pasivno lojalni. Da ne storite ničesar. Čakate, da se stanje izboljša samo od sebe in si govorite, da bo že šlo. 

Ena izmed bolj igrivih definicij norosti pravi, da je norost delati vedno znova in znova isto stvar in ob tem pričakovati drugačne rezultate. Iz tega sledi, da so za drugačne rezultate potrebne spremembe. V skladu s tem se bomo odrekli Hirschmanovi zadnji možnosti, dali poklon tistim, ki so izbrali prvo možnost, in se poglobili v drugo možnost. Raziskali bomo možnost glasu. 

Spremembe, možnosti, glas … Se sliši znano? Najbrž, sicer pa pojdite v najbližjo knjigarno. Prepričan sem, da bo čas, ki bo pretekel od prestopa praga knjigarne do takrat, ko boste uzrli prvi priročnik za samopomoč, znašal največ nekaj sekund (seveda, če vas ne bodo očarali že v izložbi). Kako ne bi, ko pa se police v knjigarnah kar šibijo pod njimi, najdejo se nasveti za celo vrsto tem – kako biti srečen, kako obogateti, kako postati lep, kako postati uspešen, kako biti dobra mama, hčerka, žena, ljubimka, prijateljica, kako biti dober oče, sin, mož, ljubimec, prijatelj, kako živeti, ljubiti, piti, jesti … toda veliko dragocenejše spoznanje o našem svetu bo sledilo, če se boste vprašali, o katerih temah ni nobenega priročnika? Takšnih tem je malo, a ene se vztrajno izogibajo – je neke vrste tabu. Če boste namreč našli kakšen priročnik na temo politike, potem iskrene čestitke, jaz ga nisem, niti enega. Samopomoč v politiki? No, tukaj je.